Mobiliteit1 feb '16 06:27

Drankrijders raken steeds vaker rijbewijs kwijt

Auteur: BNR Webredactie

Justitie pakt steeds vaker het rijbewijs af van hardnekkige drankrijders. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Sinds 2011 zijn automobilisten hun rijbewijs kwijt als ze voor de tweede keer te veel alcohol op hebben achter het stuur.

Foto: Hugo Reitsma
Foto: Hugo Reitsma

In 2013 trok Justitie 168 rijbewijzen in, vorig jaar bijna 600. Een 'harde kern' dus, die de problemen met alcohol achter het stuur veroorzaakt. VVD en PvdA pleiten daarom voor een levenslange intrekking van het rijbewijs bij notoire drankrijders. De pakkans is volgens velen te laag, maar Veilig Verkeer Nederland hoopt met onder meer BOB-spotjes het bewustzijn onder automobilisten te verhogen.

Rob Stomphorst, van Veilig Verkeer Nederland kan zich wel vinden in het plan om drankrijders hun rijbewijs levenslang af te pakken. "Het kan ons niet veilig genoeg zijn. Als je die kleine groep die keer op keer de fout ingaat isoleert en uit het verkeer zou halen. Dan zou dat de verkeersveiligheid tegemoet komen. Maar dan discussiëren we over de strafmaat, dat is aan het ministerie. Het is onze rol om vooral die voorlichting en educatie te pakken", zegt Stomphorst.

De pakkans in Nederland is vrij laag, beaamt ook Stomphorst. Maar die mag wel wat hoger meent hij. "Dat je als verkeersdeelnemer voelt dat de politie meekijkt. Bij voorlichting en educatie heb je natuurlijk ook handhaving nodig. En het is heel goed om dat wat strakker te organiseren."

Verslaggever Hugo Reitsma nam de proef op de som bij de politie Zeeland / West-Brabant en kwam zelf moeiteloos door de alcoholcontrole.

 

Gerelateerde artikelen