Mobiliteit19 feb '16 14:42

Fit Schiphol moet denken aan toekomst

Auteur: Jolijn Mes

Schiphol bestaat 100 jaar. Een goed moment om de balans op te maken en de jaarcijfers te presenteren. Daaruit blijkt dat het goed gaat met de luchthaven, maar dat er ook flink wat moet gebeuren om nog 100 jaar door te kunnen.

ANP
ANP

Volgens Schiphol-topman Jos Nijhuis groeit Schiphol harder dan de belangrijkste Europese tegenspelers en daalde de omzet licht met één procent, ondanks de tariefverlaging. Maar, waarschuwt Nijhuis: "Behoud van onze positie is niet vanzelfsprekend."

Flink geïnvesteerd
Om mee te gaan in de tijd heeft Schiphol de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd. Nijhuis: "We hebben grootschalige verbouwingen gehad de afgelopen jaren, en gaan in 2016 door met het uitbreiden van de capaciteit."

 
Lange rijen
Ook op de korte termijn voorziet Nijhuis problemen: "De paspoortcontrole gebeurt door de Koninklijke Marechaussee. Die bezetting is al jaren krap, maar is nu door het dreigingniveau en de vluchtelingen stroom nóg krapper."

Dat zorgt voor  lange rijen bij de paspoortcontrole: "We zitten nu in het low-season, maar we zien nu al dat we soms niet genoeg capaciteit hebben. We moeten vóór de meivakantie met creatieve oplossingen komen."

 
 
Kijk hier wat Jos Nijhuis te zeggen heeft over het begin van Schiphol:

Gerelateerde artikelen