Mobiliteit18 jan '16 14:40

Spookrijders zijn vaak 'de weg kwijt'

Auteur: Jolijn Mes

De meeste spookrijders rijden in Noord-Brabant, blijkt uit tellingen van de Verkeers Informatie Dienst. Maar wat gebeurt er in het hoofd van een spookrijder?

ANP
ANP

Vorig jaar waren er 104 meldingen van spookrijders. In ruim 20 procent van die gevallen reed de spookrijder op een Brabantse weg.

Volgens verkeerspycholoog Gerard Tertoolen kan dit een aantal oorzaken hebben: "Noord-Brabant is een redelijk grote provincie met veel snelwegen. Uit Utrecht komen de minste meldingen, maar dat is ook een kleine provincie. Daarnaast zou het kunnen zijn dat er in Brabant minder verlichting is dan in de Randstad of dat het bijvoorbeeld minder druk is. Bij weinig verkeer wordt je natuurlijk ook niet snel gewaarschuwd."

De oudjes en de jonkies
Twee bevolkingsgroepen zijn oververtegenwoordigd bij de spookrijders, volgens Tertoolen: "De 70-plussers en de jongeren. Bij die laatste groep is dan vaak alcohol in het spel of ze zijn overmoedig."

 
Maar de meeste mensen die onbewust de verkeerde kant op rijden, zijn mensen die behoorlijk in de war zijn, zegt Tertoolen: "Die mensen zijn gewoon echt het spoor bijster en realiseren zich pas ook vaak na een hele lange tijd dat ze verkeerd zitten. Mensen beginnen vaak te seinen naar spookrijders, maar die mensen zijn zó in de war dat ze daar ook heel langzaam op reageren."

Gerelateerde artikelen