Mobiliteit17 feb '16 18:05

'NS moet haast maken met presentatie toekomstvisie'

Auteur: Thijs Baas

De NS moet niet langer wachten met het naar buiten brengen de toekomstvisie, waarin de nieuwe strategie uiteen wordt gezet. Dat zegt de Centrale Ondernemingsraad (COR) in een verklaring op de site van het spoorbedrijf.

De NS moet op korte termijn richting kiezen, meent de COR, om te voorkomen dat medewerkers gedemotiveerd raken. In de buitenwereld dreigen bovendien allerlei speculaties de kop op te steken over het toekomstige takenpakket van de NS, benadrukt de ondernemingsraad. Daarmee dreigen noodzakelijke verbeteringen te worden geblokkeerd, zegt de COR. "Om die reden heeft de COR zich onlangs tot de staatssecretaris en de fractievoorzitters van de politieke partijen gewend."

Openlijk
Het is opmerkelijk dat de COR de kwestie zo openlijk naar buiten brengt, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Een van de kwesties is of ze zich moeten richten op het hoofdspoornet en buitenlandse en regionale lijnen moet afstoten. Zoals ik het lees is die visie klaar, maar mogen ze er nog niet over praten. De COR had verwacht dat de visie vorige week al naar buiten zou worden gebracht. Nu dreigt het onrust te veroorzaken op de werkvloer. Het zit ze heel hoog en niemand is erbij gebaat als je het heel lang boven de markt laat hangen."
  

Intercity Direct
Op dit moment debatteert de Kamer over veel meer onderwerpen met betrekking tot de NS, zoals de ondermaatse prestaties van Intercity Direct. Volgens Dijksma houdt het een keer op met boetes uitdelen. "Dat is toch een beetje vestzak-breokzak, want de aandeelhouder is ook de Nederlandse staat." Ze laat wel weten dat de toekomstvisie in het voorjaar naar buiten komt, met een kabinetsreactie, meldt Stans. "Ze zei wel dat het heel verleidelijk was om er wat over te zeggen, dus mijn inschatting is dat die visie er echt aan zit te komen."

In nauwe samenwerking met de ondernemingsraden van de bedrijfsonderdelen heeft de COR de afgelopen maanden een eigen visie ontwikkeld. Die is vastgelegd in de nota Op eigen kracht. De medezeggenschap heeft de directie en de Raad van Commissarissen in kennis gesteld van deze visie. De COR wil zonder geheimhouding met zijn achterban in gesprek gaan over deze visie en daarmee de kennis van de vakmensen benutten, blijkt uit de verklaring. Uitstel vergroot de onrust op de werkvloer, daar is niemand mee gediend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen