Mobiliteit22 feb '16 06:05

Steeds minder flitsers buiten de Randstad

Auteur: BNR Webredactie

Buiten de Randstad zijn steeds minder flitsers te vinden. Dat blijkt uit gegevens van Flitsmeister. De afname van snelheidscontroles aan de randen van ons land is onaanvaardbaar, vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers. In de Randstad nam het aantal controles juist toe.

Terwijl het juist in de buitengebieden van groot belang is om de handhaving op peil te houden, zegt Caroline Reindl , voorzitter bij Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS). "In landelijke provincies hebben mensen gauw de neiging om heel hard te rijden omdat ze denken dat er toch niemand is. Ze hebben vaak geen idee wat er allemaal kan gebeuren, dus ik denk dat het belangrijk is om ook als het stil is gewoon de snelheid te houden."

Het beperkte aantal snelheidscontroles in randgebieden is overigens niet alleen verklaarbaar uit het feit dat daar minder wegen zijn. Ook de politie-acties voor een betere cao hebben hun weerslag gehad op het aantal controles, bevestigt Willem-Jan Uytdehage van de Politie Zeeland West-Brabant. "Het was een individuele beslissing van collega's om er wel of niet aan deel te nemen. Één van de acties was dat er minder of niet geflitst werd en doordat er in Zeeland simpelweg meer actie gevoerd is, is er zo'n verschil in de cijfers."

De tendens is overigens wel degelijk dat het aantal flitsers zich steeds meer concentreert op de wegen waar het drukker is, zegt Jorn de Vries van  Flitsmeister. "Dus dan verplaatst het automatisch meer naar de Randstad." Koploper is overigens de A13 tussen Rotterdam en Den Haag, met zeven stuks per kilometer asfalt. "Enerzijds is het een korte weg, dus dat telt snel op en anderzijds is er onlangs een nieuw stuk A4 geopend is, waardoor de A13 voor een groot deel ontlast wordt, het verkeer beter kan doorrijden, wat voor de politie mogelijk een extra trigger is om meer te controleren."

Flitswaarnemingen verschil per kilometer tussen 2014 en 2015

Flitswaarnemingen per kilometer in 2015

 

Gerelateerde artikelen