Mobiliteit30 okt '15 07:40Aangepast op 30 okt '15 08:23

'Zonder accijnsteruggave blijven problemen voor tankstations grensstreek'

Auteur: Thijs Baas

Zolang Nederland geen accijnsteruggave voor de transportsector invoert, worden de problemen van de pomphouders in de grensstreek niet opgelost, zegt Wim van Gorsel, voorzitter van Beta, de belangenvereniging van tankstations.

Nederlandse tankstations zullen profiteren van de Belgische accijnsverhoging van 4 cent per liter op diesel die zondag wordt doorgevoerd, verwacht Van Gorsel. Maar zonder eigen initiatief is het vechten tegen de bierkaai. "We kennen in België nog steeds een accijnsteruggave van meer dan 7 cent. Dat houdt in dat de transportsector in België een soort welkomstbonus terugkrijgt van de Belgische overheid."

De Belgische accijnsmaatregel komt een stuk eerder dan verwacht. Van Gorsel hoopt dat minder Nederlanders nu zullen omrijden via België om hun dieseltank vol te gooien. Maar we zijn er nog niet, benadrukt Van Gorsel. "We hebben ook nog meer dan 500 kilometer grens met onze Duitse buren." 
Andere landen, zoals Spanje, Slovenië, Italië en Frankrijk kennen ook een dergelijke accijnsteruggave en het zou voor Nederland een hele goede zaak zijn als de transportsector ook zo'n faciliteit wordt geboden, meent Van Gorsel. "Het blijft een rare gewaarwording dat het economisch beter gaat, dat er meer files zijn, maar dat er in Nederland minder diesel wordt verkocht. Dat komt ook onze schatkist niet ten goede."

Bovendien zijn met de accijnsverhogingen de prijsverschillen nog niet volledig verdwenen. Al heeft Van Gorsel goede hoop dat de Nederlandse en Belgische prijzen verder naar elkaar toe trekken. Op zijn minst. "Voor volgend jaar en het jaar daarop staan er in België nog meer accijnsverhogingen gepland, dus dat zal er uiteindelijk toe leiden dat het in België zelfs duurder wordt." 

Initiatief
Daarmee is de situatie voor de Nederlandse tankstations in de grensstreek overigens nog verre van rooskleurig. Want zolang in Duitsland niet wordt gepiekerd over accijnsverhogingen, zullen de problemen voor de pomphouders aanhouden. "Onze staatssecretaris zou met de Oosterburen gaan praten, maar in de praktijk komt daar volgens mij heel weinig van terecht. En het is sowieso heel lastig om het probleem op te lossen zonder zelf initiatief te nemen."

Gerelateerde artikelen