Mobiliteit7 apr '15 16:25

Kabinet: aarzelingen bij bewapenen NS-personeel

Auteur: BNR Webredactie

Minister Van der Steur (Veiligheid) staat nog niet te trappelen om NS-medewerkers te bewapenen. En ook staatssecretaris Mansveld vindt bewapening lastig.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat onderzocht wordt of het een optie is om NS-beveiligers een wapenstok en pepperspray mee te geven.

“Het grootste risico is dat je of mensen krijgt die daar niet voldoende mee geoefend hebben of niet voldoende zijn opgeleid voor het gebruik van dat soort middelen”, zegt Van der Steur.

De minister wijst erop dat je met pepperspray en een wapenstok flink wat schade kunt aanrichten. Ook kan het van je worden afgepakt en tegen je worden gebruikt. “Aan de andere kant, ik zie ook wat er voor vreselijke dingen gebeuren op dit moment in onze treinen. Dat moeten we natuurlijk zien te voorkomen.”

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een "lastige stap'' om beveiligers van de NS of andere vervoerders ook uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Nu beschikken ze alleen over handboeien.

Overleg
De vakbond FNV Spoor pleit voor meer bewapening naar aanleiding van nieuwe geweldsincidenten in de afgelopen dagen waarvan conducteurs het slachtoffer werden. Volgens Mansveld is zo'n uitbreiding nogal wat, en kan die mogelijk ook agressie oproepen. Ze laat dit verder over aan politie en justitie, zei ze dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie schuift daarom woensdag aan bij een al gepland overleg tussen het ministerie van Mansveld en de NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden. Veiligheid en Justitie liet zondag al weten terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt.

'Veel woorden, geen daden'
PVV-Kamerlid Barry Madlener, die Mansveld naar de Kamer had geroepen, vindt dat het kabinet veel te laks is met het nemen van maatregelen om de veiligheid in treinen en op stations te verbeteren. "Ik hoor veel woorden, maar zie geen daden'', zei hij.

De staatssecretaris wijst erop dat alle partijen vorige maand "eerste stappen'' hebben gezet om de agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan. Zo komt er een stationsagent op de twintig grootste stations, gaan toegangspoortjes op stations versneld dicht en komt er meer cameratoezicht. "In november kijken we waar we staan'', zegt Mansveld. De invoering van maatregelen kost volgens haar tijd. "Ik wou dat ik ijzer met handen kon breken, maar helaas kan ik dat niet.''

Mansveld noemt het "onacceptabel'' dat er geweld wordt gebruikt tegen conducteurs, ambulancemedewerkers en anderen met een publieke taak. Ze spreekt volgende week ook met andere vervoerders dan de NS. Alle organisaties die bij het spoor betrokken zijn, willen er volgens de staatssecretaris alles aan doen om het geweld tegen medewerkers tegen te gaan. "De urgentie is wel duidelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen