Mobiliteit25 sep '15 06:34Aangepast op 25 sep '15 07:50

Noord-Brabant koploper autoschade

Auteur: BNR Webredactie

In Noord-Brabant werden vorig jaar bijna 20 procent meer schades geclaimd dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van schadespecialist CED die BNR heeft opgevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ruud Kooyman directeur van CED vertelt dat we in Nederland gemiddeld een miljoen autoschades per jaar hebben. In Noord-Brabant ligt het aantal schades zelfs ver boven het landelijk gemiddelde. "Wij denken dat de verklaring hiervoor ligt bij het aantal verkeerswegen. We zien dat Noord-Brabant het meest uitgebreide wegennet heeft met een groot aandeel gemeentelijke en provinciale wegen. Het is algemeen bekend dat rijkswegen een stuk veiliger zijn." In Zeeland werd de minste schade gereden. "Daar zijn ook veel provinciale wegen, maar zijn de verkeerssituaties overzichtelijker en is er minder verkeer op de weg", vertelt Kooyman.

Minder schade
Het goede nieuws is dat het aantal schades over de afgelopen vijf jaar structureel is teruggelopen. "Daar zien we een daling van ongeveer 35 procent", zegt Kooyman. "We denken dat dat komt door de economische omstandigheden -dus minder verkeer op de weg-, de overheidsmaatregelen -zoals de bouw van rotondes, het schoonmaken van de wegen- en toch ook wel de komst van de moderne auto's met automatische remsystemen en dergelijken."

Verkeersveiligheid
Peter Van der Knaap, directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, benadrukt dat schade niet alles zegt over de verkeersveiligheid in Nederland. "Het is positief dat er op deze manier aandacht wordt gevraagd voor het onderwerp."

 
 
 
 
Slachtoffers

Ook slachtoffers zijn een belangrijk gegeven als je wilt kijken naar verkeersveiligheid. "Dan is Noord-Brabant ook de provincie met de meeste verkeersdoden. Maar als je dat vergelijkt met het aantal inwoners scoort Brabant niet heel extreem", vertelt Van der Knaap. "De cijfers vragen dus om enige nuance. Zeeland heeft bijvoorbeeld, met minder verkeersdoden per provincie, meer verkeersdoden per inwoner."

Inrichting wegen
Gemeentelijke wegen zijn samen met de provinciale wegen het lastigst om veilig te krijgen, vertelt Van der Knaap. "Een rijksweg heeft een gescheiden rijrichting, geen dwarse conflicten. Veiligheid heeft veel te maken met de inrichting. Het scheiden van kwetsbare verkeersdeelnemers met snelverkeer is bijvoorbeeld op snelwegen veel makkelijker te realisering."

Rijgedrag
Naast infrastructuur is natuurlijk ook rijgedrag belangrijk, benadrukt Van der Knaap. "Snelheid, uitgerust rijden, je niet laten afleiden door bijvoorbeeld je telefoon, een veilige auto kopen en geen drank en drugs gebruiken. Als niemand zich in verkeer liet afleiden zou dat zo'n 120 doden per jaar kunnen schelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen