Agenten schamen zich voor torenhoge verkeersboetes
Agenten vinden het gênant om torenhoge boetes te geven voor relatief eenvoudige vergrijpen. Dat zegt de nieuwe politiechef van West-Brabant/Zeeland, Hans Vissers in een interview met Omroep Brabant.
Onnodig toeteren? Dat kost u 350 euro. Parkeren op een invalideplek? 340 euro. Lichte mishandeling? Daar betaal je zo'n 250 euro voor. En daar loopt het scheef, vindt de nieuwe politiechef van West-Brabant en Zeeland, Hans Vissers.
“Ik merk dat onze collega’s echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van 200, 250 of 300 euro voor een verkeersovertreding echt teveel is", aldus Vissers.
Doorgeschoten
Kortom, zelfs de politie vindt de hoge verkeersboetes belachelijk. Men schaamt zich om zo'n gigantische boete op te leggen. “Dit zijn hardwerkende mensen die op pad zijn om van alles te doen. En dan mensen laten stoppen en zeggen, dit kost u 300 euro, dat vinden we écht te veel. Collega’s die zeggen dat ze liever vaker schrijven voor kleinere boetes, dan in één keer dit soort klappen uitdelen. Ik denk dat we met de hoogte van de boetes echt zijn doorgeschoten."
Politieke reacties
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat via een woordvoerder weten dat Vissers zich niet met de hoogte van boetes moet bemoeien en gaat verder niet in op de opmerkingen.
Ook de VVD neemt geen blad voor de mond. Klaas Dijkhoff laat weten: "Dit is een onhandige uitspraak van politiechef Vissers die nog even moet wennen aan zijn nieuwe rol. Zoals Vissers zelf ook al aangeeft, is het niet aan hem om in het publiek debat te oordelen over de hoogte van boetes, maar om te zorgen dat hij de wet handhaaft. Kortom, een ongelukkige start. Laat hem nu doen waar hij voor aangesteld is: werken aan een veiliger Nederland."
Politievakbond eens met Vissers
Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, vertelt dat ze al heel lang signaleren dat deze situatie gaande is. "Het is denk ik goed dat een politiechef dit signaleert en ook duidelijk maakt aan de politiek. Ik vind dat de meneer Dijkhoff blij moet zijn dat de politiebazen aangeven het signaleren en durven te zeggen. En of de politie er dan wat mee doet, dat is aan de politiek. Dus ik vind het een beetje flauw."
De politiek lijkt niet inhoudelijk te willen reageren. Van de Kamp begrijp niet waar dat goed voor is. "Je hebt de politie om te signaleren wat mis is in de maatschappij. Je zou er eerder over na moeten denken, in plaats van zeggen dat het zijn plek niet is of hij er niet over gaat. Je moet er eerst een goed debat over voeren."