Mobiliteit21 jan '16 09:23

Zeeuwse verkeersveiligheid kan beter uit de verf komen

Auteur: Thijs Baas

Er is geen provincie met zoveel secundaire wegen als Zeeland. En er is geen provincie met meer verkeersdoden dan Zeeland: vijftien in 2015 en er waren jaren met nog meer slachtoffers. Tijd dus voor een rigoureuze aanpak. Met verf, want veiligheid begint bij een duidelijke belijning.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gedeputeerde verkeer Harry van de Maas legt zijn plannen uit aan verslaggever Harmen van der Veen. Alle wegen moeten worden gemarkeerd, zegt gedeputeerde Harry van der Maas van de Provincie Zeeland, en onderverdeeld in drie categorieën: de stroomwegen voor de mensen die heel snel willen rijden, gebiedsontsluitingsweg en erftoegangsweg. Met drie verschillende maximumsnelheden: respectievelijk 100, 80 en 60 kilometer per uur. 

Cruciaal
Een vast profiel is cruciaal, meent Van de Maas. "Ik vind het belangrijk dat degene die op de weg zit aan de belijning heel goed kan zien of hij 80, 60 of 100 mag. De groene strepen willen we in Zeeland daarom nog meer gaan toepassen, zodat de weggebruiker weet welke snelheid hij aan moet houden. En dat betekent vooral dat je die groene streep niét moet toepassen op de weg waar je een andere snelheid wenst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen