Mobiliteit26 aug '15 07:29Aangepast op 27 aug '15 10:02

'Zoveel mogelijk elektrisch rijden is vaak juist een sport'

Auteur: Marjan van den Berg

Rijders van plug-in hybrides zijn geen belastingprofiteurs, stelt de Vereniging Zakelijke Rijders. De vereniging begint samen met Natuur & Milieu een actie om het tegendeel te bewijzen.

Kopers van plug-in hybrides gaan de komende jaren duizenden euro's meer belasting betalen. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), hebben leaserijders ten onrechte het imago dat ze te weinig elektrisch rijden en intussen te veel profiteren. “Dat is het beeld dat in de media is ontstaan. Wij weten natuurlijk dat er rijders zijn in de plug-in-hybride die, gezien hun rijgedrag, misschien minder bij de auto passen. Maar wij zien in onze achterban ongelooflijk veel mensen die het als een sport zien om zoveel mogelijk elektrische kilometers te maken. Dus wij zien ook een heel ander beeld.”

Leerproces
Goed met een hybride omgaan is ook een leerproces, zegt Molenaar uit. “Mensen moeten leren hoe en waar ze kunnen opladen, hoe vaak ze het moeten doen, hoe ze die hybride het slimste kunnen gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld mensen met hun eigen auto testen. Dan hebben ze bijvoorbeeld ontdekt dat als je tot 80 kilometer per uur rijdt, het beste elektrisch kunt rijden, en daarboven weer over kunt schakelen op brandstof.” De VZR wil aantonen dat je leaserijders kunt leren beter met hybrides om te gaan.

Ook wil de VZR dat veel elektrisch rijden met een hybride wordt beloond. Dat is immers goed aan te tonen, zegt Molenaar. “Sowieso zijn de technieken dusdanig ontwikkeld dat er veel uit de auto uit te lezen is, maar je zou ook kunnen zeggen: lever bij de Belastingdienst je laadoverzichten aan. Dat zijn suggesties die uit onze achterban zelf komen.”

In een reactie benadrukt de woordvoerder van staatssecretaris Wiebes dat uit onderzoek blijkt dat plug-in hybrides een kwart van hun kilometers elektrisch rijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen