Mobiliteit23 feb '16 09:13

Passagierstrein botst bij Dalfsen op hoogwerker

Auteur: BNR Webredactie

Een passagierstrein is bij Dalfsen op een hoogwerker gebotst. Daarbij is de machinist gedood, meldt een bron van ProRail aan BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verschillende coupés zijn gekanteld, meldt de Veiligheidsregio en meerdere traumahelikopters zijn op weg naar de plek van het ongeluk. Hulpdiensten zijn onderweg, er is nog geen informatie over de toestand van de passagiers, meldt de Veiligheidsregio.  Het ongeluk gebeurde bij een overweg tussen Dalfsen en Ommen. Daar rijden voorlopig geen treinen, meldt vervoerder Arriva. De berging gaat drie dagen duren, wordt gemeld.

De vier treinstellen liggen op hun zijkant en het ziet er echt dramatisch uit, zegt burgemeester Han Noten van Dalfsen op de persconferentie. "De hulpdiensten waren snel ter plekke. Uiteindelijk valt de schade nog mee. Er is één dode - de machinist - en twee gewonden zijn naar het Isola Ziekenhuis in Zwolle gebracht. Verder zijn er nog vijf mensen gewond. Alle inzittenden zijn uit de trein en naar Ommen gebracht met slachtofferhulp."


 

Onderzoek
De hoogwerker is aangehouden door de politie voor nader onderzoek. ProRail gaat aan de gang en het gaat in ieder geval een aantal dagen duren, meldt Noten. "De kraanmachinist is met de schrik vrijgekomen. Lichamelijk is hij er goed aan toe, maar Het is een strafrechtelijk onderzoek dat per definitie plaatsvindt bij zo'n ongeluk. Er is in ieder geval een fout gemaakt, maar hoe het precies zit moet worden uitgezocht. Het lijkt erop dat er een inschattingsfout is gemaakt."

Pier Eringa van ProRail vindt het vooral van belang dat politiek en justitie uitzoeken wat er precies is gebeurd. "Het is een beveiligde overgang en de kraanwerker die bezig was met een privéklus. Het zal enige tijd duren voor de treinen weer kunnen rijden, want ook wij vinden het belangrijk dat er eerst onderzoek kan worden verricht. Daarna moet je de boel herstellen en opruimen. Het is een ravage dus het zal zeker een paar dagen duren voordat de treinen weer kunnen rijden." Een van de onderzoeksklussen is of de beveiliging goed heeft gewerkt.
 

In het veld
Burgemeester Han Noten van Dalfsen kan nog niet heel veel zeggen over het ongeluk en de toedracht. "Rond negen uur vertrok de trein uit Dalfsen naar Ommen. Het is middenin het veld, dus we weten niet zo veel. Er zijn meerdere gewonden. Op dit moment zijn we bezig met de reddingsoperatie  en dat kan nog wel even duren. Het is gelukkig niet de drukste trein, dus het zal qua aantal meevallen, maar met de dode en de gewonden zijn de gevolgen nu al dramatisch."

De hoogwerker wilde oversteken, meldt ooggetuige Ria van den Ham van camping Het Tolhuis, aan BNR, en liet daarbij eerst een trein voorgaan. Toen hij alsnog overstak was hij halverwege toen een trein uit de richting Dalfsen kwam. Volgens de ooggetuige zaten in totaal zo'n vijf mensen in de trein. "Ik heb het niet zien gebeuren, maar ik heb het gehoord en ben er gelijk op af gegaan. Wat ik daar aantrof was een trein op zijn kant en een hoogwerker die in duizend stukken eromheen lag. Een totale ravage."

 

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen