Mobiliteit23 feb '16 16:50

Hoogwerker Dalfsen 'versplinterd'

Auteur: BNR Webredactie

De hoogwerker waar vanmorgen een trein tegen aan botste in Dalfsen is versplinterd. Dat zag verslaggever Harmen van der Veen op de plek waar het ongeluk plaatsvond.

Foto ANP
Foto ANP

Wat Van der Veen als eerste opviel was de treinstellen die in het weiland liggen, en de hoogspanningsdraden die naar beneden hangen.

 

Volgens Van der Veen is het "alsof 'ie in rook is opgegaan". "Het enige wat je op een luchtfoto ziet, maar niet vanaf het maaiveldniveau, is die enorme hydraulische kraan die afgebroken is. Die ligt wel 100 meter van het spoor van het spoor verwijderd."

'Inschattingsfout'
Volgens Van der Veen heeft de kraanmachinist "een inschattingsfout gemaakt": "Dat kan niet anders. En dat bleek ook wel tijdens de persconferentie. Er waren erg veel vragen richting Arriva, ProRail en de burgemeester over het tijdschema. Hoe lang en hoe snel volgen die treinen elkaar op? Het is een kleine regionale lijn, er is een enkel spoor ook nog. Dat betekent dat treinen over één spoor van links en naar rechts langskomen. De treinen wisselen in Dalfsen of Ommen. Wat nu ook blijkt: ze gaan 2x per kwartier, soms duurt het langer omdat ze moeten langer wisselen in het dorp, en soms gaat het sneller."

Directeur Arriva: Dit raakt me persoonlijk
Van der Veen sprak eerder vandaag de directeur van Arriva, die aan BNR liet weten dat het ongeluk hem persoonlijk raakte: "De tranen stonden in zijn ogen. Hij is een machinist kwijt, er is een treinstel weg." Maar volgens Van der Veen hing er ook een sfeer van opluchting de hele ochtend en dag over de mensen, ook bij de burgemeester Han Noten. "Die zag die beelden binnenkomen via Twitter en wist zeker: dit had een spitstrein kunnen zijn, als het er niet één was." Geluk bij een ongeluk, de trein was rond negen uur vanochtend toen het ongeluk gebeurde, nagenoeg leeg.

Kraanmachinist aangehouden
De kraanmachinist van de hoogwerker is aangehouden en wordt verhoord door de politie. De burgemeester van Dalfsen, Nolten, zegt daarover: "Je wordt standaard aangehouden, je bent onderdeel van een ongeluk. De inspectie en politie gaan onderzoek doen. Dat is geen beschuldiging, dat is de normale procedure."

De machinist van de Arriva-trein overleed. Twee passagiers moesten naar het ziekenhuis. Het gaat zeker drie dagen duren voor de Arriva-trein weggetakeld en de schade hersteld is. Dat verwacht Prorail, meldt De Stentor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen