Mobiliteit1 mrt '16 18:03

'NS kan nooit zitplaatsen in spits garanderen'

Auteur: Thijs Baas

Ondanks de aanschaf van 3 miljard euro aan nieuw materieel kan de NS ook de komende jaren geen zitplaatsen garanderen in de spits. Dat zegt NS-topman Roger van Boxtel tegen BNR. "Dat gaat echt niet gebeuren."

Foto: ANP
Foto: ANP

De geplaagde Nederlandse Spoorwegen beloven beterschap. Van Boxtel presenteerde vandaag zijn plannen tot 2019 en verslaggever Martijn de Rijk vroeg ook maar even aan enkele reizigers wat zij graag anders zouden zien bij de vervoerbedrijf. Prioriteiten: meer plek in de treinen en goede voorzieningen op de stations. Maar laat de NS dat laatste nou steeds meer willen afbouwen. 

 

Heel goed vervoeren op het hoofdrailnet, dat is wat Van Boxtel voor de komende jaren voor ogen heeft. "Wij hebben gezegd dat we de baas van de stations blijven, maar we hoeven niet per se de winkels allemaal zelf te runnen en te bezetten met eigen mensen. We kunnen goede contracten maken en je kunt een concessie verlenen aan iemand die een winkel wil beginnen."

Alles uit de kast
Dat zal niet vanzelf gaan, erkent Van Boxtel. Een kwestie van concentratie en aandacht en "alles uit de kast halen om de afspraken met het ministerie en reizigers zo goed mogelijk uit te voeren". Exit QBuzz, op termijn althans, zegt Van Boxtel. "Daar gaan we op termijn afscheid van nemen. Dat doen we niet overhaast, want het zijn ook collega's van ons, maar een busbedrijf is echt weer iets anders dan een treinvervoerder."

Het is precies waarop NS-topman Roger van Boxtel hoopt: stilte vanuit Den Haag en de tijd om de NS weer op te bouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen