Mobiliteit11 mrt '16 06:00

Incidenten met speelgoedwapens nemen toe, waarschuwt politie

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal incidenten met kinderen die met echt lijkende nepwapens rondlopen is de afgelopen twee jaar toegenomen. De politie is bang dat agenten daardoor zelf het wapen kunnen trekken.

Foto ANP
Foto ANP

Agenten komen steeds vaker kinderen met nepwapens op straat tegen. In 2014 waren er nog 125 incidenten met speelgoedwapens, vorig jaar steeg dat aantal naar 140. In horeca en winkelcentra zijn deze speelgoedwapens al verboden.

Soms lijken ze zo echt dat ze van een afstand niet goed te onderscheiden zijn. In zulke gevallen reageren agenten vaak alsof het om een dreiging met echte wapens gaat. In het uiterste geval kan een agent besluiten zelf te gaan schieten.

 

De politie start vandaag een campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgoedwapens in de openbare ruimte. Zo hoopt de politie dat kinderen niet meer op straat lopen met nepwapens die niet van echt te onderscheiden zijn. De politie wil ouders aanmoedigen kinderen binnenshuis te laten spelen met dit soort wapens.

Speelgoedrichtlijn
Volgens de politie heeft de toename van het aantal incidenten te maken met het in werking treden van de Europese speelgoedrichtlijn, die in Nederland in 2014 van kracht werd via een via een aanpassing van de regeling wapens en munitie. Je mag nu geen speelgoedwapen meer kopen of winnen zonder dat het een CE-keurmerk heeft en is bedoeld voor kinderen jonger dan 14 jaar. Verkopers moeten het speelgoed meegeven in een papieren of dichte zak.

Gerelateerde artikelen