Mobiliteit8 mrt '16 14:27

Tweede Kamer wil nieuw onderzoek naar luchtvervuiling bij 130km-wegen

Auteur: Judith Laanen

De Tweede Kamer wil dat de luchtvervuiling bij 130-kilometerwegen opnieuw onderzocht wordt. Uit cijfers van Milieudefensie bleek vorige week dat omwonenden grote gezondheidsrisico's lopen.

Foto ANP
Foto ANP

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zegt dat er veel onduidelijkheid is ontstaan over het onderzoek naar luchtvervuiling dat verkeersminister Schulz eerder liet uitvoeren bij deze wegen. Daarom moet het RIVM opnieuw onderzoek doen, zegt Van Veldhoven: "Het is belangrijk de 130-kilometerwegen te doen daar waar het kan."

 

Op een aantal plekken, zoals in bijvoorbeeld Stichtse Vecht, waren vanwege gezondheidszorgen afspraken gemaakt dat de maximumsnelheid niet boven de 100 kilometer per uur zou uitkomen. "Daarom heeft D66 zich in de Kamer kritisch uitgelaten over het feit dat de minister die afspraak verbroken heeft en toch 130 wilde gaan rijden daar", zegt Van Veldhoven.

Het Kamerlid wil dat bij elke plek waar 130 km p/u gereden de gezondheidseisen onder de loep genomen worden. "En als er twijfels zijn over dat onderzoek, dan wil ik een second opinion. Milieudefensie heeft uitgebreid naar trajecten gekeken. Ik wil dat ze die trajecten waar er afwijkingen zijn, zoals de A27 bij Breda, onderzoeken."

Als blijkt dat de luchtvervuiling te erg is, moet voor die weg de maximumsnelheid terug naar120 of 100 kilometer per uur, vindt Van Veldhoven. "Als het voor de gezondheid niet kan moet de minister haar eigen stelregel navolgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen