Mobiliteit7 mrt '16 07:59

TLN: 'Fast lane' voor betrouwbare vervoerders

Auteur: BNR Webredactie

Transportbedrijven die goede maatregelen nemen tegen mensensmokkelaars moeten een voorkeursbehandeling krijgen aan de Schengen-grenzen. Daarvoor pleit Transport en Logistiek Nederland (TLN) op BNR. D66 staat er niet onwelwillend tegenover.

ANP/AFP
ANP/AFP

Er moet wat TLN betreft een zogenoemde fast lane komen waarop vrachtvervoerders zonder extra controles de grenzen over kunnen. Deze zou gereserveerd moeten zijn voor vervoerders die bijvoorbeeld extra hang- en sluitwerk hebben aangebracht en die gebruikmaken van een certificeringssysteem, zoals dit nu ook al voor de grensovergang bij Calais wordt ontwikkeld.

Voorzitter Arthur van Dijk: "We hebben gezien dat de Europese Commissie vrijdag een persbericht heeft gelanceerd dat men binnen tien maanden eigenlijk terug naar Schengen wil, dat men van die binnengrenscontroles af wil in Europa. Daar zijn wij natuurlijk heel positief over."

 

Voor het zo ver is, zou een fast lane systeem verlichting moeten bieden, zegt Van Dijk. "Het zou heel goed zijn als een dergelijke fast lane zou worden ontworpen en dat het ook één fast lane zou zijn die in heel Europa werkt. In uitzonderlijke situaties, zoals nu met de vluchtelingen, zou het heel goed zijn als we met een gelijksoortig systeem in heel Europa zouden werken voor het vrachtvervoer."

Reactie D66
D66-Kamerlid Kees Verhoeven zou liever zien dat de buitengrenzen van Europa beter worden beschermd zodat de Schengen-landen hun grenzen open kunnen houden. Als dit niet lukt, vindt hij het dee van TLN een interessant alternatief. "Andere oplossingen om ervoor te zorgen dat vrachtwagens door kunnen rijden en niet gehinderd worden door al die controles, zijn absoluut een goed idee."

Verhoeven vindt dat het voorstel van TLN moet worden onderzocht als Europa en Turkije niet snel een werkende aanpak vinden in de vluchtelingencrisis.

  

Het D66-Kamerlid stelt een "kleine proef" voor met geld van Europa en de transportsector, bij de meest problematische flessenhalzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen