
Uit de aanbesteding voor het nieuwe wagenpark blijkt dat de politie alleen dieselvoertuigen wil aanschaffen. Door een belastingvoordeel is het goedkoper om dieselauto's te kopen. Schone benzine- en hybride-auto's mochten niet aangekocht worden. Maar als het aan Dik-Faber ligt, worden ten minste milieu-eisen als criterium meegenomen in de aanbesteding. "Dan kan daarna de afweging gemaakt wat de beste auto is, maar nu heeft het milieu helemaal geen enkele plek in de aanbesteding. Dat kan niet."
Natuur & Milieu vindt het "ongehoord dat de overheid inzet op duurzame brandstoffen, maar zelf kiest voor onzuinige dieselauto's. Volgens de stichting stoten dieselauto's 30 procent meer CO2 uit dan de gemiddelde nieuwe leaseauto. En dat kan ook volgens Dik-Faber veel lager. "Het is een hele hoge limiet die ze stellen en het opvallende is dat dezer dagen bekend is geworden dat dieselauto's veel vervuilender zijn dan wordt gepretendeerd: op de weg stoten ze drie tot vier keer zoveel uit als de fabrieksopgaaf ons doet geloven."
Steden
Het laatste jaar is gebleken dat diesels veel meer vervuilen dan de norm, zegt de stichting. Daar komt bij dat politieauto's hoofdzakelijk in steden rondrijden. Dieselauto's gaan dwars in tegen het voornemen van steden om hun luchtkwaliteit te verbeteren, zegt Natuur & Milieu. De organisatie wil dat de politie duurzaamheid laat meewegen in de aanbesteding van politievoertuigen. "De politie heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie", zegt Natuur & Milieu. "Het is niet meer van deze tijd dat agenten in vervuilende diesels rijden."