Mobiliteit15 mrt '16 11:45

Jonge bijrijder gevaar in de auto

Auteur: Jolijn Mes

De kans op ongelukken vergroot met een jonge bijrijders in de auto, zeker als de bestuurder zelf ook jong is. De jonge bijrijders zouden voor te veel afleiding zorgen. Veilig Verkeer Nederland komt daarom met een nieuwe game om jongeren hiervan bewust te maken.

ANP
ANP

De kans op ongelukken wordt nog groter als de jonge bijrijder in een auto zit met een jonge bestuurder: een derde van alle overleden passagiers was tussen de 10 en 24 jaar oud. Meer dan de helft daarvan overleed terwijl ze bij een jonge bestuurder in de auto zaten.

Afleiding
Volgens Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland, heeft het risico te maken met de ervaring van de bestuurder: "Bij onervaren bestuurders worden routines nog heel makkelijk verstoord, waardoor de invloed van afleiding groter is dan bij ervaren bestuurders."

 
Om jongeren zich meer bewust hiervan te maken, komt VVN daarom met een nieuwe 360graden-game, die te vinden zal zijn op festivals en lokale evenementen: "Je kunt in deze game helemaal om je heen kijken, zodat het voelt alsof je in de auto zit op de bijrijderstoel. Het is een uitdagende game, waarbij het leren onbewust gebeurt."

Gerelateerde artikelen