Mobiliteit15 mrt '16 13:27

Meer APK-keurders komen zelf niet door de keuring

Auteur: BNR Webredactie

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft vorig jaar honderden APK-keurmeesters op non-actief gezet of een waarschuwing gegeven. De keurders hadden auto's een APK gegeven, ondanks allerlei technische gebreken.

De BNR-mobiel wordt geïnspecteerd. Foto Hugo Reitsma / BNR
De BNR-mobiel wordt geïnspecteerd. Foto Hugo Reitsma / BNR

255 garages raakten hun APK-vergunning tijdelijk kwijt; dat was een stijging van 16 procent in vergelijking met 2014. Zes garages raakten zelfs voor onbepaalde tijd hun vergunning kwijt, bijvoorbeeld omdat daar te veel defecten over het hoofd werden gezien. Ook werd soms de keuringsapparatuur niet op de juiste manier gebruikt. In een enkel geval was een auto zelfs helemaal niet bij de keuring aanwezig.

Strengere controle
De RDW zegt dat de stijging komt doordat er strenger wordt gecontroleerd, zeker bij bedrijven die in het verleden al eens steken lieten vallen. Ook Hans Velthuis van garage Thijssen in het Limburgse Mook heeft dit gemerkt: "Ik heb pas een strafpuntje gekregen en ik heb de afgelopen drie weken wel zeven of acht steekproeven gehad."
 
Bij Velthuis kun je dan ook niet een APK afkopen door hem wat geld toe te schuiven: "Hier kun je niets naar iemand toeschuiven. Maar dat heb ik ook nog nooit meegemaakt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen