Mobiliteit11 apr '16 18:26Aangepast op 31 okt '16 12:51

'Verzwijgen rijklaarkosten geen misleiding consument'

Auteur: Thijs Baas

De Consumentenbond spreekt van misleiding: de prijs waarmee nieuwe auto's in advertenties worden aangeprezen, is meestal veel lager dan op het échte prijskaartje staat.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zit 'm in het 'rijklaar' maken van de auto. Wat 'rijklaar maken' precies inhoudt, lijkt vaag. Het leeuwendeel van die kosten zijn overigens de transportkosten van de fabriek naar de dealer, zegt Benjamin Haker van autobedrijf Halan tegen verslaggever Elfanie toe Laer. Van hem mogen die kosten overigens best all-inclusive op het prijskaartje komen. "Ik vind dat alleen maar transparanter en beter voor iedereen. De Bovag heeft een mooi verhaal over de verzekeringspremie en de bijtelling, maar volgens mij zijn die bedragen zo klein dat dat niet de reden kan zijn."

 

Van bedotting van de consument is volgens Haker geen sprake. Bovendien heeft hij zich nou eenmaal te houden aan de normen van de fabriek. "Die werken met afleveringskosten en daarbij komt: als wij de enigen zijn die het niet doen, dan prijzen we onszelf uit de markt, want alle andere dealers doen het wel en dan zijn wij dus duurder. Óf iedereen moet het doen, óf niemand."

Uit de nulstand
Zelf je auto rijklaar maken is overigens geen optie. Die transportkosten zíjn er nou eenmaal en meer héél weinig consumenten beschikken over een computer die de auto 'uit de nulstand' kan halen. Om niet te zeggen: niemand. De Autoriteit Consument en Markt gaat niettemin onderzoeken of de autokoper niet misleid wordt door de kostenpost 'rijklaar maken. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen