Mobiliteit15 jul '15 10:25

Gebruik laadpaal elektrische auto's kan veel efficiënter

Auteur: Pieter van den Akker

Laadpalen voor elektrische auto's kunnen veel efficiënter gebruikt worden. Dat blijkt uit een onderzoek van drie studenten van de Erasmus Universiteit. Daarom start de gemeente Rotterdam met een speciale parkeerservice voor elektrische auto's om meer auto's bij een paal neer te kunnen zetten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Baerte de Brey, manager elektrisch vervoer bij netwerkbeheerder Stedin, ziet ook dat het efficiënter kan. “De afgelopen jaren zijn er enorm veel elektrische auto’s bijgekomen. In de praktijk worden die vaak in de lease gedaan. Mensen komen ’s ochtends aan bij een bedrijf of parkeergarage en pluggen daar in."
 

Positieve business case
Dat is niet nodig, zegt hij. Als je efficiënter gebruik wil maken van de laadpalen en meer auto’s wil kunnen opladen, dan moet je iets anders gaan doen. De studenten hebben ons laten zien dat er een positieve business case is. Als je een groot aantal elektrische auto’s in de garage hebt, dan lever je je sleutels in bij de receptionist of gebouwenbeheerder. Zodra een elektrische auto vol is, dan rouleert die auto met een auto die leeg is. Zo blijft de belasting op het elektriciteitsnet van Stedin mooi laag en doe je ook iets goeds voor het milieu.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen