Pechgevallen remmen verdere filedaling
De filedruk op de Nederlandse wegen neemt af, maar het aantal files als gevolg van pechgevallen stijgt juist, met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Verkeers Informatie Dienst.
Zij zouden alleen auto's weghalen als de verkeersveiligheid in het geding is, niet meer als een pechgeval alleen de doorstroming hindert. In totaal neemt de filedruk op de Nederlandse wegen wel af, maar deze cijfers hadden dus rooskleuriger kunnen zijn.
"Het is opvallend dat we een stijging hebben van het aantal files als gevolg van pechgevallen", zegt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst. "De tendens is dalend door de wegenaanleg, dus je zou verwachten dat een pechgeval ook minder hinder veroorzaakt. Dus dat is tegen de trend in. Vroeger werd gekeken naar veiligheid én naar doorstroming: staat een auto zodanig dat hij aandacht trekt van de andere automobilisten en ervoor zorgt dat een file wordt veroorzaakt. Maar nu licht het accent echt op de veiligheid."
Normale hulpverlening
Als Rijkswaterstaat een voertuig weghaalt gaat dat in de regel sneller dan bij normale hulpverlening bij pech. Rijkswaterstaat geeft nu zelf aan dat de regels die er al lagen worden strikter geïnterpreteerd. "De ratio daarachter snap ik ook wel. We staan dan wel vaker in de file en dat betekent dat het ons als maatschappij meer geld kost. Maar dat is niet geld dat je zomaar in je handen hebt als wegbeheerder en dat betekent dat je daar niet de burgers mee kunt laten betalen."
Maar biedt deze striktere interpretatie van de bestaande regels door Rijkswaterstaat dan niet ruimte voor private slepers van bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen? "Er is geen sprake van verschillende slepers. Er zijn goede afspraken gemaakt tussen verzekeraars, bergingsbedrijven en wegbeheerders dat men direct gaat slepen. Maar daar zijn wel kosten aan verbonden, en de wegbeheerder wil die kosten niet meer dragen."
,