Mobiliteit15 apr '16 12:30

Twee maanden afzien op een bootfiets, omgeven door haaien

Auteur: Thijs Baas

Zestig kilometer per dag, tussen de haaien die het voortdurend gemunt hebben op je nauwelijks zeewaardige bootfiets. Voor Ebrahim Hemmatnia was het een droom en die kwam vorig jaar uit, toen hij de elementen trotseerde en van de Senegalese hoofdstad Dakar de Atlantische Oceaan overstak naar Brazilië: 2.300 kilometer moederziel alleen op volle zee.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hemmatnia schreef er inmiddels zelfs een boek over: De Oceaanfietser. Het idee ontstond in 2011, tijdens Hemmatnia's zomervakantie. Hij fietste op de Karakoram highway tussen China en Pakistan. Daar, op de hoogste snelweg ter wereld, wemelde het van de fietsers, en daarmee was het unieke er wel een beetje af. "Toen dacht ik: er moet iets uniekers zijn wat nog nooit gedaan is, dus toen heb ik besloten om dat te gaan doen. Ik heb sponsoren bij elkaar gebracht en vervolgens ben ik in 2014 vertrokken vanuit Dakar." 

 

Dat betekende wel dat Hemmatnia eerst alle schepen achter zich moest verbranden: zijn huis, de inboedel, de auto en zelfs zijn racefiets. En dat allemaal voor een tocht waarbij hij 68 dagen op zee moest zien te overleven. Een volkomen nieuw terrein, letterlijk, voor Hemmatnia: hij had nog nooit een oceaan gezien. Maar de nieuwsgierigheid won het van de zenuwen. De echte angst kwam eigenlijk pas toen hij eenmaal op volle zee was. "De mensen die me uitzwaaiden waren allemaal gespannen. Maar na één week kwam ik erachter waarom dat was."

Écht goed voorbereid op de barre tocht was Hemmatnia dan ook niet. "De haaien probeerden mijn boot bij de kust van Afrika te laten kantelen en ze tilden mijn bootfiets bijna dertig centimeter op, elke dag, twee weken lang. Hemmatnia zag zeker één keer de dood in de ogen, toen hij gekanteld was en zich niet kon losworstelen van zijn vaartuig. Pas toen hij zijn voeten vrij kon maken, slaagde hij erin zichzelf zwemmend te redden. "Het is de ultieme wildernis, je bent helemaal alleen."

Inspireren
Met zijn stichting World With No Borders gaat Hemmatnia tegenwoordig langs scholen om mensen te inspireren en kinderen bewust te maken van het feit dat ze dromen moeten volgen. "Met wilskracht kun je heel veel dingen voor elkaar krijgen. Een voorbeeld is de bootfiets: er zijn tientallen mensen betrokken bij de bouw. Het begon als een idee, maar ik bleef gewoon doorgaan en op een gegeven moment hadden ook de mensen die zeiden dat ik gek geworden was respect voor mij."

Gerelateerde artikelen