OV Amsterdam wordt uitstootvrij
Amsterdam wordt de eerste stad in Nederland met volledig elektrisch openbaar vervoer. De komende tien jaar worden alle stadsbussen vervangen en ook de pontjes op het IJ moeten eraan geloven.
Om hoeveel bussen en pontjes hebben we het?
Wethouder Abdeluheb Choho: “Er rijden in Amsterdam tweehonderd bussen van het GVB. Al die bussen gaan we uitstootvrij maken voor 2025. Het GVB begint daar grootschalig mee door gelijk met veertig bussen te beginnen."
Wanneer rijden die eerste veertig bussen?
“Dat gaat via aanbestedingsprocedures. De planning is dat ze over twee jaar zouden moeten gaan rijden.”
Waarom wilt u dit?
“We vinden het belangrijk om als Amsterdam een inhaalslag te maken op alle gebieden van duurzaamheid. Dus ook op het gebied van vervoer. Met name op het gebied van uitstoot, de diesel die in de stad blijft hangen: die willen we schoon krijgen en daarmee willen we schone lucht realiseren voor de Amsterdammers. Dat is de drijfveer.”
Wat kost dit?
“Een elektrische bus is op dit moment duurder dan een dieselbus. Een gewone bus kost ongeveer 200 duizend euro. Het idee is dat ze ook goedkoper worden als alle steden in Nederland hiertoe overgaan. Dan kan je in series gaan produceren. Amsterdam wil de verantwoordelijke hoofdstad zijn en daarom als eerste dit besluit nemen.”
Hoe groot is de totale investering en hoe wilt u die terugverdienen?
“De investering zit aan twee kanten. Die bussen moeten toch worden vervangen in de loop der tijd. Als Amsterdam geven we aan dat we 1 miljoen euro bij willen leggen om het verschil op te vangen tussen de elektrische bus en de gewone bus. We kijken ook naar het Rijk om een soortgelijke actie te nemen om geld bij te leggen om tot die elektrische bussen te komen. Hoe verdient het zich terug? Er moet diesel in een bus, er moet onderhoud zijn en al dat soort zaken. Een elektrische bus op groene stroom of zonnestroom is goedkoper. Het onderhoud is minder dus zo verdient zich dat terug.”
Per saldo kost het hetzelfde, denkt u?
“Nou ja, op termijn hè. In het begin zeker niet, omdat de elektrische bus gewoon duurder is dan een gewone. Als heel Nederland gaat samenwerken en het Rijk dat ook doet, denk ik dat het veel sneller zal gaan om tot gelijke kosten te komen.”
Hoeveel wilt u van het Rijk en krijgt u dat ook?
“In de Kamer is vorig jaar een motie aangenomen die het Rijk oproept om dit te doen. Daarbij is aangegeven ook vaart te maken. Wij denken door deze samenwerking aan te gaan het Rijk ook te laten zien dat we het in het land willen en dat het nu alleen een kwestie is van de motie uitvoeren en daarbij geld beschikbaar te maken. De samenwerking is niet nog onzeker. Het is iets waarvan we hebben gezegd: we gaan dit doen met elkaar.”