Mobiliteit22 sep '14 13:19

Rechter: twee keer straf voor rijden met slok op mag niet

Auteur: BNR Webredactie

Justitie mag iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen niet ook nog eens strafrechtelijk vervolgen. Dat zegt het Gerechtshof in Den Haag.

De rechter nam dat besluit in een zaak die drie personen hadden aangespannen die naast een alcoholslot van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ook nog een boete van het Openbaar Ministerie hadden kregen.

Paul Verweijen van het advocatenkantoor Bezuidenhout verdedigde één van die verdachten: "Het Gerechtshof heeft geoordeeld dat oplegging van een alcoholslotprogramma zelf al een straf is. En in Nederland geldt gelukkig dat iemand dan niet voor een tweede keer mag worden vervolgd."

De gevolgen van het alcoholslot zijn zo ingrijpend dat het als straf gezien kan worden. "Het alcoholslot zelf kost 5000 euro. Als je mee wilt doen met het programma moet je twee jaar lang met het slot rondrijden. Daarnaast moet iemand ook nog een motivatiecursus volgen van drie dagen. Als je als burger de keuze maakt om het niet te doen, dan ben je voor maar liefst vijf jaar je rijbewijs kwijt. De gevolgen zijn dus bijzonder groot."

Alcoholslot niet afschaffen
Verweijen vindt niet dat het alcoholslot moet worden afgeschaft. "Ik ben een voorstander van het alcoholslot. Maar het hoort niet thuis bij het CBR. Zij kunnen geen enkele belangenafweging maken. Ze hebben slechts de keuze bij een bepaald percentage alcohol dat is gemeten, om het op te leggen. Waarvoor ik pleit - en met mij veel strafrechtadvocaten, hoogleraren strafrecht en tegenwoordig denk ik ook de rechtbank en het Hof zelf - is dat het alcoholslotprogramma bij de strafrechter moet worden gelegd. Die kan namelijk wel de belangen tegen elkaar afwegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen