Mobiliteit6 jan '15 07:40

Geen taakstraf maar celstraf voor doodrijders door schuld

Auteur: Pieter van den Akker

Autobestuurders die door alcohol of te hard rijden iemand doodrijden of levenslang letsel toebrengen, moeten de gevangenis in en geen taakstraffen krijgen. Daarvoor pleit de Vereniging van Verkeersslachtoffers.

Foto: ANP
Foto: ANP

De club overhandigt vandaag een petitie met die boodschap aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Zo'n 27 duizend mensen zouden hun handtekening hebben gezet.

Elly Winkel, bestuurslid van de vereniging, zegt op BNR dat rechters te licht straffen. "Je ziet dat 83 procent van het Nederlandse volk het volgens de peilingen met ons eens is."

Respectloos
Winkel wil dat 'Den Haag' de wet dusdanig verandert dat mensen een celstraf kunnen krijgen 'als ze met te veel alcohol op achter het stuur zitten of veel te hard rijden en een dergelijk ongeluk veroorzaken'. Daar voorziet de huidige wet niet voldoende in, stelt Winkel. Ze legt uit: "De wet ziet het als dusdanig dat iemand onvoorzichtig is geweest. Ik zeg niet dat iemand onvoorzichtig is geweest maar respectloos met andermans leven is omgegaan."

Ze benadrukt:

 

Gevoel voor rechtvaardigheid
Een rechter kijkt altijd naar de schuldvraag. Als het aan Winkel ligt, gaat de rechter voortaan meer naar het maatschappelijk geluid luisteren. "Die moet vooral meer kijken naar het leed dat de nabestaanden is aangedaan. Nu zegt de rechter dat de dader daar zoveel weet van heeft in zijn leven en dat het zo erg is voor die dader dat -ie niet ook nog gestraft moet worden. Dat druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van heel veel mensen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen