Mobiliteit11 jun '15 18:03

Utrechtse milieuzone blijft (voorlopig) in stand

Auteur: Eva Oude Elferink

De milieuzone in Utrecht mag blijven. Autovereniging KNAC wilde de zone laten verbieden, maar de rechter ging daar niet in mee. Dieselauto's van vóór 2001 mogen door die milieuzone de binnenstad niet in.

Een definitieve uitspraak is het nog niet, eind dit jaar wordt de kwestie opnieuw bekeken. Of andere gemeenten het voorbeeld van Utrecht gaan volgen, hangt mogelijk af van dat besluit. "Maar ik vermoed wel dat dit navolging zal krijgen in het geval dat de milieuzone eind dit jaar rechtsgeldig wordt", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Over hoeveel vervuiling het instellen van een dergelijke milieuzone precies tegengaat, zijn de meningen verdeeld. Volgens tegenstanders scheelt het vrijwel niets, waar de voorstanders volhouden dat het tot 30 procent aan roet op jaarbasis scheelt. "Maar dat zijn allebei berekeningnen waar je vraagtekens bij kunt zetten", zegt Tertoolen.

Iets wat ook de voorzieningenrechter deed toen hij erop aandrong eerst goed te kijken wat de milieuzone aan schone lucht oplevert. Mocht later blijken dat de zone ten onterecht is ingesteld, dan kan de gemeente de opgelegde verkeersboetes terugbetalen, zei de rechter.

Opstap
Tertoolen, zelf naar eigen zeggen een 'groot voorstander' van het schoner maken van de lucht in binnensteden, plaatst ook zo zijn vraagtekens bij de milieuzone.

 

Wie echt werk wil maken van een schonere lucht, zal verder moeten gaan, stelt de verkeerspsycholoog. "Denk aan de grote hoeveelheid stadsbussen. "Maak die bijvoorbeeld elektrisch." En de echte binnenstad? "Maak die autoluw. Een auto hoort daar niet thuis, die hoort aan de rand van de stad op een goede manier te worden opgevangen. Want een milieuzone instellen en tegelijkertijd overal parkeergarages realiseren heeft wat mij betreft toch iets dubbels."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen