Mobiliteit27 nov '15 13:18

'Zet miljoenenreserve ProRail onmiddellijk in voor vervanging spoor'

Auteur: Thijs Baas

Het geld dat nog op de plank ligt voor vervanging van het spoor moet onmiddellijk worden ingezet. Nog te vaak wordt geworsteld met vertragingen door defecte wissels en seinen en fouten aan het spoor, zegt CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

ProRail heeft honderden miljoenen euro's voor de vervanging van het spoor, maar dat geld blijft op de plank liggen, zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur vanochtend tegen de Telegraaf. Zij zag onlangs de boeken van ProRail in, dus de timing van het nieuws kwam op zichzelf niet als verrassing, zegt Van Helvert. "Maar de mededeling dat er honderden miljoenen over zijn, dat vind ik wel heel erg opmerkelijk.
 

 

De bewindslieden hebben onderling de posten verdeeld en hoewel Van Helvert samen met D66-leider Alexander Pechtold al een motie indiende om de posten evenwichtiger te verdelen, is daar nauwelijks een speld tussen te krijgen. "Wat ons betreft sloeg het enigszins uit het lood, dat de staatssecretaris 90 keer naar de Kamer moest komen en de minister 40 keer. Dat zou je kunnen zeggen, maar daarvan hebben ze gezegd: 'dat doen we niet', en als ze dat afspreken, dan is dat zo."

Verspilling
Voor Van Helvert rest de vraag waar dan precies de afgelopen maanden over is vergaderd. "Het ging eigenlijk alleen maar over tekorten bij ProRail, een gebrek aan geld en verspilling en nu blijken er onder een nieuwe staatssecretaris honderden miljoenen op de plank te liggen. Aan de ene kant hebben we tekort bij weer een onderhoud en aan de andere kant hebben we een groot overschot bij vervanging. Dan denk ik: 'wat doet zo'n raad van commissarissen eigenlijk de hele dag als die aan het vergaderen is?'. Ik vind het heel raar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen