Mobiliteit22 jun '15 08:23

‘Flitsers leiden tot files en gevaarlijke situaties’

Auteur: Marjan van den Berg

Apparatuur die wordt gebruikt bij politiecontroles staat soms zo opvallend opgesteld, dat dit leidt tot files en gevaarlijke situaties. Tot die conclusie komt de VerkeersInformatieDienst (VID) na metingen en tellingen.

Patrick Potgraven van de VID benadrukt dat apparatuur voor snelheidscontroles meestal ‘gewoon’ verborgen staat. “Maar in iets meer dan een half jaar hebben we al veertien situaties gehad waarbij een flitser lange files veroorzaakte, waarbij ook duidelijk was dat zodra die flitser weg was, de kop van de file zich verplaatste.”

Dat is niet alleen vervelend, maar ook onveilig, zegt Potgraven. “Op het moment dat er snelheidsverschil ontstaat, is het per definitie onveilig. Niet voor niets hebben we zoiets als verkeerssignalering die waarschuwt voor files. Dat doen we omdat files gevaarlijk zijn, en kunnen zijn.”

Hij vervolgt: “Op het moment dat je dan gaat controleren met als oogpunt dat je dat doet voor de verkeersveiligheid en je veroorzaakt zelf een verkeersonveilige situatie, dan moet dat niet kunnen natuurlijk.”

Potgraven geeft het vaak door aan de politie als hij de indruk heeft dat een controle tot oponthoud leidt. “Soms leidt dat tot vrij snel opbreken, maar het komt ook voor dat het heel lang duurt voordat zo’n flitser dan uiteindelijk inpakt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen