Mobiliteit7 jun '13 16:45

NS: Meer intercity's en Thalys naar België

Auteur: BNR Webredactie

Om het wegvallen van de Fyra op te vangen, gaan er als het aan de NS ligt binnenkort meer intercity's en Thalys-treinen rijden naar Brussel. Dat maakte de NS vrijdag bekend.

De vervoerder moest alternatieven presenteren voor de geflopte hogesnelheidstrein. Ook de Belgische evenknie, de NMBS, is voorstander van deze oplossing.

Op de langere termijn moeten er uiteindelijk 22 hogesnelheidstreinen per dag gaan rijden op het bestaande HSL-spoor, waar eigenlijk de Fyra op zou moeten gaan rijden. Op het spoor moeten volgens de NS zowel Thalys-, Eurostar- en andere hogesnelheidstreinen zoals TGV's gaan rijden, net als treinen met een gewone locomotief.

NS gaat nieuwe treinen kopen
De NS gaat zelf een aantal bestaande hogesnelheidstreinen aanschaffen. Het gaat dan om treinen die "zich reeds in commerciële dienst bewezen hebben". De NS ziet een samenwerking met de NMBS dan wel als een 'cruciale randvoorwaarde'. Samen met de Belgische vervoerder bekijkt de NS ook een dienst naar Londen.

De NS heeft een aantal buitenlandse aanbieders bevraagd om de alternatieven te kunnen realiseren. Andere hsl-exploitanten worden opgeroepen zich te melden.

Fyra voldoet niet aan de eisen
Vrijdag werd duidelijk dat het kabinet de NS steunt in het besluit te stoppen met de Fyra - die niet voldoet aan de eisen. Staatssecretaris Mansveld (Spoor) meldde dat na afloop van de ministerraad.

Gerelateerde artikelen