Mobiliteit16 mei '14 15:21Aangepast op 16 mei '14 16:23

'Dieselverkoop grensstreek blijft slecht'

Auteur: Marjan van den Berg

Ook in april was een flinke daling te zien in de verkoop van diesel bij pompstations langs de grens. Dat melden de brancheorganisaties Beta, BOVAG en NOVE.

De organisaties onderzochten cijfers van 458 tankstations in heel Nederland. Langs de grens met België en Duitsland werd vorige maand bijna 40 procent minder diesel verkocht dan in april 2013. In heel Nederland daalde de dieselomzet met bijna 15 procent.

Koos Burgman, algemeen directeur van BOVAG: “Linksom of rechtsom: we weten dat er iets ernstig mis is. In de grensstreek en in heel Nederland. De situatie bij de Duitse en Belgische pompen spreekt boekdelen. Net als onze maandelijkse meting van de terugloop van verkochte liters brandstof. Die accijnsverhogingen moeten zo spoedig mogelijk worden teruggedraaid.”

Tabak
Niet alleen op brandstof, maar ook op tabak moesten de pomphouders weer inleveren in april, zo melden de brancheorganisaties. Tankstations aan de grens zagen hun tabaksomzet in april met 32 procent dalen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In heel Nederland was de daling 14 procent.

Evaluatie
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft aangekondigd dat hij eind deze maand met zijn evaluatie van de brandstofaccijnsverhogingen komt. Hij wijst erop dat over een paar dagen de nieuwste cijfers verschijnen van het CBS; deze wil hij nog kunnen verwerken.

Daarna gaat zijn ministerie vliegensvlug aan de gang om de evaluatie op te stellen. “Er zitten acht man op het departement klaar om zo snel mogelijk de cijfers, als ze binnen komen, te kunnen verwerken. We denken het net te kunnen redden. Dat heb ik beloofd, dus het moet ook wel”, zegt Wiebes.

Gerelateerde artikelen