Mobiliteit18 apr '14 14:43

Ryanair in beroep tegen KRO-vonnis

Auteur: BNR Webredactie

Ryanair legt zich niet neer bij het vonnis van woensdag over KRO-uitzendingen die misstanden bij de budgetmaatschappij blootlegden. De vliegtuigmaatschappij heeft zijn advocaten opdracht gegeven onmiddellijk in beroep te gaan tegen 'deze bizarre beslissing'.

Dat meldt de krant Irish Times vrijdag op basis van de Ierse prijsvechter.

Een jaar geleden besteedde Brandpunt Reporter twee afleveringen aan misstanden bij de maatschappij. In november wijdde het programma opnieuw een aflevering aan dit onderwerp.

Personeel van de Ryanair trok aan de bel over dubieuze maatregelen om zo veel mogelijk kosten te besparen, zoals met minder brandstof aan boord vliegen dan eigenlijk wenselijk is. Ook voelden piloten zich gedwongen achter de stuurknuppel te kruipen terwijl ze door ziekte of vermoeidheid niet in staat waren te vliegen.

Rectificatie
Ryanair weersprak de beschuldigingen en stapte naar de rechter voor een rectificatie en een uitzendverbod. Ook eiste het bedrijf inzage in het ruwe beeldmateriaal van de geanonimiseerde interviews met de klokkenluiders. Dat wees de rechtbank eerder al af.

De rechter oordeelde woensdag dat de programmamakers uitvoerig en gedegen onderzoek hebben gedaan.

"Op grond hiervan mocht KRO de beschuldigingen over de vliegveiligheid uiten. De uitzendingen hadden betrekking op de veiligheid in de luchtvaart. Het is daarmee een onderwerp van groot publiek belang, waar KRO terecht aandacht aan heeft besteed.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen