Mobiliteit1 apr '14 10:32

Dieptepunt voor Nederlandse autoverkopen

Auteur: Pieter van den Akker

Een nieuw dieptepunt in het aantal autoverkopen. Het eerste kwartaal van dit jaar was het slechtste in 45 jaar, zo blijkt uit cijfers van RDC, een dataprovider voor de autobranche.

Clem Dickmann is directeur van Aumacon.

Hoe zien de cijfers eruit?
"Die cijfers zien er slecht uit. Maart is afgesloten met 29.530 auto's. Dat is 17 procent minder dan in maart vorig jaar. Het eerste kwartaal is afgesloten met een goede 107 duizend nieuwe auto's. Dat waren er vorig jaar ruim115 duizend. Dat is 7,1 procent minder. We moeten terug naar 1969 om een slechter eerste kwartaal aan te treffen."

Dat komt zeker doordat er aan het eind van 2013 juist heel veel auto's zijn verkocht in verband met fiscale regelingen die toen nog helemaal golden?
"Klopt helemaal. Er zijn vorig jaar pakweg 40 duizend auto's extra geregistreerd, die normaal gesproken dit jaar geregistreerd zouden zijn. Die missen we dit jaar. Aan de andere kant: de fiscaalvriendelijke auto's beginnen op dit moment ook wel weer in de belangstelling te komen. We zien bijvoorbeeld dat de beroemde Mitsubishi Outlander in maart alweer in het lijstje staat van de vijf best verkochte auto's."

Betekent dat dat het er voor de rest van het jaar wat hoopvoller uitziet?
"Dan moet er nog wel het een en ander gebeuren. Naast de verschuiving van de zakelijke auto's zien we dat de particulier de showroom nog mijdt. De particuliere bestedingen voor auto's zijn erg laag: 10 procent lager dan vorig jaar. Dus die particulier moet wel weer trek in auto's gaan krijgen. Dat is zeer noodzakelijk."

Het is al een tijdje aan de gang. Houden de dealers het nog vol?
"Die slag is al jaren gaande. Onlangs is uit cijfers gebleken dat 70 procent van de autodealers in 2013 in de rode cijfers zat. Wij verwachten voor dit jaar ongeveer hetzelfde aantal nieuwverkopen. Dus die 70 procent zal niet veel lager uitvallen in 2014. Dus andermaal een heel slecht jaar voor de autodealers."

------------------

De top 5 van de populairste automerken in ons land in 2013 is als volgt:

1. Volkswagen: 14.423 registraties

2. Ford: 9.651

3. Peugeot: 9.160

4. Renault: 8.236

5. Kia: 7.881

Gerelateerde artikelen