Mobiliteit23 sep '14 12:45

Appen op de fiets: niet verboden, wel gevaarlijk

Auteur: BNR Webredactie

Bellen en appen op de fiets is niet verboden, maar wel gevaarlijk. Daarom start minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de campagne 'Aandacht op de weg'. Dat doet ze vandaag op een middelbare school in Den Haag.

"Je zou denken dat het een open deur is dat je niet moet bellen en appen op de fiets", begint verslaggever Laurens Boven. "Maar er is elke keer weer een nieuwe lichting middelbare scholieren. Die moet er telkens opnieuw op worden gewezen dat het gevaarlijk is."

Elke rit appen
Marjan Hagenzieker, hoogleraar aan de TU Delft, vult aan: "Jongeren sms'en, Whatsappen en internetten het meest van alle leeftijdsgroepen. Van de jongere fietsers sms't 70 procent wel eens tijdens het fietsen. Een kwart doet dat eigenlijk elke rit."

Daarmee 'scoren' fietsers hoger dan automobilisten, aldus Hagenzieker. Waar dat toe leidt? Ze somt op:
 

Afleiding
Het is niet bekend in hoeveel gevallen dit tot verkeersongelukken leidt. Hagenzieker: "Maar we weten wel dat van alle ongevallen in Nederland tussen de 5 en 25 procent te maken heeft met afleiding. Een behoorlijk deel daarvan komt door fietsers. In totaal hebben we het aantal dodelijke slachtoffers per jaar bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid geschat op enkele tientallen tot wel honderd. Het is echt een groot probleem en daarom is het goed dat de overheid er een campagne aan wijdt."

De overheid en telecomproviders gaan jongeren proberen te verleiden hun smartphone niet op de fiets te gebruiken door hen te belonen. Door offline te zijn op de weg kunnen ze punten sparen waarmee ze kans maken op prijzen, zoals bioscoopkaartjes, een T-shirt of een fiets.

Fietsmodus-app
De 'Fietsmodus'-app, te vergelijken met de vliegtuigmodus op mobiele telefoons, is gratis te downloaden. Wie de app inschakelt, negeert inkomende berichten en laat zich daardoor niet afleiden in het verkeer. "Maar je mobiel staat nog wel aan. Je mist dus niets, je stelt je eigen reactie alleen even uit', zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag bij de presentatie van de app op een middelbare school in Den Haag.

In BNR Topic schenken we vandaag ook aandacht aan het appen op de fiets. Wat vind jij? Moet het verboden worden?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen