Mobiliteit31 jul '15 10:00

Utrecht CS is geen station meer maar een ov-terminal

Auteur: Pieter van den Akker

Station Utrecht Centraal is flink uitgebreid. Er is maar liefst 12.000 vierkante meter bij gekomen, een oppervlakte van twee voetbalvelden. De uitbreiding was hard nodig, zegt NS-woordvoerder Ingeborg de Boer: “Omdat het aantal reizigers op Utrecht Centraal groeit."

Foto: ANP -
Foto: ANP -

De Boer: "We zien nu elke dag 250 duizend reizigers. Dat worden er in de toekomst 360 duizend."
 

Station wordt 'ov-terminal'
Vanaf vandaag is het nieuwe deel open voor reizigers. Verslaggever Elfanie toe Laer is ter plaatse: “Ik sta buiten onder een golvend dak. Achter mij spoor 11 en 9 en voor mij allerlei winkeltjes die aan de ene kant een ingang hebben in de hal en aan de andere kant op de passage waar ik sta.”

“Het belangrijkste is dat we niet echt een station maar meer een ov-terminal hebben gemaakt”, tekent onze verslaggever uit de mond van de betrokken architect Pieter van Rooij op.
 Blauw licht

Het eerste waarvan De Rooij dacht ‘dat moeten we eens flink opschudden’ was het dak. “Het dak met het blauwe glas. Heel somber. Mensen zien er ook niet echt flatteus uit met dat blauwe licht. Dus wij hebben een dak verzonnen waar glazen dakluiken in zitten die ook de functie hebben van rookluiken. Daardoor komt er extra licht binnen.”

Aan de noordzijde valt op dat er een smalle spleet in het dak is gemaakt. De Rooij: “Een soort lint. Daardoor komt het noorderlicht binnen. Het noorderlicht dat de vroege schilders vaak gebruikten. Dat is iets bijzonders in Nederland. We hebben geprobeerd het zover mogelijk in de hal te krijgen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen