Mobiliteit15 okt '14 13:31Aangepast op 15 okt '14 14:01

NS: ov-chipkaart blijft zich ontwikkelen

Auteur: BNR Webredactie

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de ov-chipkaart, maar dat is helemaal niet nodig, zegt de NS.

De NS staat volledig achter de plannen om de ov-chipkaart te innoveren, zegt woordvoerder Eric Trinthamer van de Nederlandse Spoorwegen. "Vijf à zes jaar geleden hebben we de ov-chipkaart stap voor stap ingevoerd. Wensen die er toen waren, hebben we ook doorgevoerd. In de afgelopen jaren zijn er ook nog heel veel verbeteringen doorgevoerd."

Wensen
Er zijn nog steeds wensen, zoals bijvoorbeeld reizen op rekening, zegt Trinthamer. "Sinds 9 juli is het papieren treinkaartje vervangen voor een kaart met een chip erin en sindsdien staat de ontwikkeling niet stil. We staan ook open voor andere manieren van betalen voor het openbaar vervoer. We gaan daar ook proeven mee doen. Maar voorlopig is er nog een hoop te winnen met de huidige ov-chipkaart."

Reizen op saldo
Als je met de trein reist moet je 20 euro op je kaart hebben staan. Veel mensen vinden dit vervelend, maar er zijn alternatieven, zegt Trinthamer. "Met een e-ticket en een kaartje uit de automaat is het niet nodig om dat geld erop te hebben staan. Een treinrit kost al snel rond de 14 euro. Als je dan geen abonnement hebt en op saldo reist, dan vragen wij mensen om een bedrag op hun kaart te hebben, zodat ze hun reis kunnen betalen. Steeds meer stations krijgen nu toegangspoorten en om dan het station te kunnen verlaten, moet de treinreis betaald kunnen worden."

Achteraf betalen
De Kamer vindt achteraf betalen veel handiger en daar is Trinthamer het mee eens. "De zakelijke markt kent dat al vier jaar. Consumenten met een trajectkaart kunnen dat ook al. Voor die groep is het mogelijk dat, wanneer ze buiten hun traject reizen, ze dat op rekening kunnen doen. We gaan stap voor stap verder om dat ook met andere abonnementen te doen."

Dit is iets wat al veel langer in de pijplijn zit en wat al getest wordt onder consumenten, zegt Trinthamer. "Allemaal dingen die met de ov-chipkaart nog mogelijk zijn."

Gerelateerde artikelen