Mobiliteit19 feb '15 11:37

'Reiziger en belastingbetaler dupe van gebrek aan liberalisering ov'

Auteur: Thijs Baas

Het Nederlandse openbaar vervoer kan alleen rendabel zijn als je het ov-netwerk volledig liberaliseert. Op dit moment is geen sprake van een gelijk speelveld en daar is zowel de reiziger als de belastingbetaler de dupe van, zegt Anne Hettinga, ceo van Arriva Nederland, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat geldt wat hem betreft ook voor het hoofdrailnet en de grote steden. Liberalisering is in het belang van de klant en de belastingbetaler, omdat het leidt tot beter openbaar vervoer tegen lagere kosten, meent Hettinga. "Het feit dat er een uitzondering bestaat voor aanbesteding voor de grote steden vind ik een hele curieuze beslissing die ooit in de Kamer is genomen. We zullen ervoor blijven vechten dat dat ooit teruggedraaid wordt."


 

De Tweede Kamer heeft tekort geschoten in het creëren van een speelveld met gelijke kansen voor alle partijen. "En daarom moeten we er als Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus voor blijven strijden om dat gelijke speelveld wel te creëren. Dat zegt de Europese regelgeving ook en vroeg of laat moet ook Nederland daaraan voldoen. Je moet overigens niet iets doen wat niet in het belang is van de reiziger of de belastingbetaler. Maar het is mijn overtuiging dat het systeem van liberalisering leidt tot beter openbaar vervoer tegen lagere kosten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen