Mobiliteit5 aug '15 14:28

Rotterdam gaat files te lijf met Fileradar

Auteur: Judith Laanen

Wordt Rotterdam filevrij? Met de Fileradar begint op de Rotterdamse ring binnenkort een proef, over een half jaar komt een evaluatie.

Het verkeersmodel Fileradar, ontwikkeld door promovendi Frank Zuurbier en Chris van Hinsbergen aan de TU/Delft, won vorige maand de aanbesteding verkeersvoorspellingen van de gemeente Rotterdam.

Files voorspellen, hoe doe je dat? Frank Zuurbier van verkeersdienst Filerader legt uit dat je eerst zoveel mogelijk data moet verzamelen. Dat doet het bedrijf met de meetlussen in de Nederlandse snelwegen, weergegevens van het KNMI en informatie die op Twitter beschikbaar is. Dat wordt allemaal verwerkt in de filevoorspellingen.

Het gaat met name om het samentrekken van regio's waar verkeer langzamer rijdt en die te classificeren.Daarop kun je voorspellers loslaten om met zoveel mogelijk kennis een zo goed mogelijke voorspelling van de file te maken."

 

Wat heb je er als automobilist aan?
Pas als verkeer vanuit de verkeerscentrales beter gestuurd kan worden, merken automobilisten er namelijk ook wat van, zegt Zuurbier. Weggebruikers zouden die informatie kunnen gaan zien op matrixborden boven de weg.

De proef is volgens Zuurbier geslaagd als de integratie in het verkeerssysteem gelukt is. "Hier begint het bij. Als de verkeerscentrale het netwerk beter kan managen, dan merkt de automobilist dat."

In 2009 was Fileradar genomineerd voor de Academische Jaarprijs. Bekijk het filmpje waarmee ze in het VPRO-wetenschapsprogramma Noorderlicht hun verkeersmodel pitchten:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen