Mobiliteit10 feb '15 17:47Aangepast op 10 feb '15 20:02

NS-dochter bemachtigt ov in Limburg

Auteur: Marjan van den Berg

NS-dochter Abellio gaat vanaf eind 2016 het openbaar vervoer in Limburg verzorgen. Het heeft de aanbesteding gewonnen van Arriva en de huidige vervoerder in Limburg: Veolia. Voor Veolia is de kous nog niet af.

Abellio krijgt de opdracht voor vijftien jaar. Volgens de provincie is de totale opdracht 2 miljard euro in omzet waard. De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden.

De aanbieding van Veolia was te duur en daarom ongeldig.

Voor Veolia is het een teleurstellende, maar te verwachten uitkomst, zegt CEO Manu Lageirse. “Ons bod was niet goed genoeg. We hebben bepaalde risico’s moeten inschatten omdat we een aantal diensten op het spoor toch graag anders hadden aangeboden. Maar afhankelijkheid van onze collega NS maakt dat het toch moeilijk was om heel scherp in te schrijven.”

Machtsmisbruik
In de Volkskrant is gesuggereerd dat Veolia met opzet te veel geld heeft gevraagd om een rechtszaak over machtsmisbruik door de NS uit te lokken. Directeur Lageirse ontkent dit. “Nee, het klopt totaal niet.”

Veolia denkt nog wel na over een eventuele rechtszaak, maar zegt nu eerst het oordeel van de provincie te willen analyseren. Het bedrijf is bovendien benieuwd naar de uitkomsten van een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar mogelijk machtsmisbruik bij de aanbesteding in Limburg. In een analyse van de ov-markt waarschuwde de ACM eerder voor de markmacht van de NS.

Lageirse: “Wij zijn op het Nederlandse spoor afhankelijk van de NS voor materiaal, voor stations, voor de inkomsten. Daarover hebben wij vragen gesteld of het spel wel eerlijk gespeeld wordt en of wij niet een aanzienlijk nadeel hebben, dat zich uiteindelijk vertaalt in een hogere prijs.”

Abellio rijdt al in Groot-Brittannië met treinen op een groot aantal trajecten en bussen in de regio Londen. Ook in Duitsland exploiteert Abellio verschillende treinverbindingen.

'Reiziger echte winnaar'
Abellio gaat op de treinen en bussen de naam 'Door' gebruiken. Volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck gaat de vervoerder nieuw materiaal inzetten, behalve op de Maaslijn Roermond-Nijmegen. De tijdelijke dieseltreinen worden daar in 2020 vervangen door nieuwe elektrische treinen. Limburg mikt op 10 procent meer openbaar vervoer, aldus de gedeputeerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen