Mobiliteit6 aug '15 14:08

Zit je met wifi te internetten in de trein? Pas maar op

Auteur: Eva Oude Elferink

Wifinetwerken in de trein zijn totaal onveilig. Dat schrijft De Correspondent. De wifinetwerken zijn niet versleuteld waardoor informatie van treinreizigers simpel bleek af te tappen.

Hannes Mühleisen kwam tot de ontdekking toen hij vanaf zijn woonboot nabij het Amsterdamse spoor contact kon maken met het netwerk 'wifi in de trein'. Hij plaatste daarop twee antennes op zijn boot. "Daarmee blijk dat hij ongelofelijk veel verkeer dat door de wifinetwerken in de verschillende treinen stroomde naar binnen kon trekken", zegt Maurits Martijn van De Correspondent.

Gedurende vijf maanden verzamelde Mühleisen zo data over websites die mensen bezochten, apps die ze downloaden, hun type telefoons. Martijn: "Hij heeft er een heel mooie database en een website van gemaakt zodat iedereen daarnaar kan kijken. Zijn doel was om bij de NS aan te kaarten dat zij hun beveiliging niet op orde hebben, in de hoop dat ze daar iets aan gaan veranderen."

Vooralsnog is dat niet gebeurd. Mühleisen, die zowel via Twitter als via e-mail en de NS-site contact zocht, kreeg onder meer te horen dat het niet mogelijk was de beveiliging van de wifi te veranderen. Martijn:

 

"In plaats van dat je ervan uitgaat dat je iets moet beveiligen, zeggen zij dat het een alternatief is. Omdat, volgens NS, reizigers er niet op zitten te wachten iets meer moeite te doen om gebruik te maken van het wifinetwerk."

Op BNR wil NS vooralsnog niet reageren op dit nieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen