
Malaysia Airlines schrapt 30 procent van de banen, staat in een plan van de grootste aandeelhouder, een investeringsfonds van de staat: zesduizend van de twintigduizend. De luchtvaartmaatschappij zou om te beginnen eens kunnen kijken naar de mogelijkheden om verliesgevende routes te schrappen, zegt Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige aan de Universiteit Twente. "Maar je kunt ook minder op lange afstanden gaan vliegen en alleen maar regionaal, of juist andersom. Dat zijn allemaal mogelijkheden."
Wat Malaysia Airlines verder kan doen, zegt Heerkens, is optimaal gebruik maken van code-sharing - het samen met andere maatschappijen exploiteren van routes. "Dan word je aantrekkelijker voor passagiers en krijg je dus meer inkomsten binnen. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan de besparing die je bereikt." Maar kán het dan nog goed komen met de maatschappij? Heerkens: "Dat zou kunnen, maar dan moet de maatschappij eigenlijk helemaal opnieuw worden opgebouwd."
Ongelukken
De slechte positie van Malaysia Airlines kan niet alleen geweten worden aan de twee recente ongelukken, zegt Heerkens. "De maatschappij verkeerde al eerder in moeilijkheden, met behoorlijke verliezen. Wel is het aantal passagiers met 10 procent gedaald sinds de ramp met de MH17. Omdat luchtvaartmaatschappijen zelfs in goede tijden maar weinig winst maken, zijn een paar passagiers doorslaggevend om winst te maken: als 98 procent alleen nodig is om de kosten te dekken, merk je het heel erg als het er opeens 10 procent minder zijn."
Rechtvaardig vindt ook Heerkens die ontwikkeling allerminst, maar 'zo reageert de markt nou eenmaal'. "Dat is een gegeven. Ik denk wel dat het levensvatbaar is te maken, maar dan moet er flink worden gesneden. Maleisië is een groeiland, waar bereikbaarheid steeds belangrijker wordt. Ik denk dat de ramp wordt gebruikt: er is nu momentum: de mensen beseffen hoe erg het is met Malaysia, en dan is het makkelijker om te snijden dan wanneer er alleen maar verliezen worden geleden."