Mobiliteit19 aug '15 08:26

'Extra rijstrook leidt niet tot extra doorstroom'

Auteur: Sangar Paykhar

De ANWB wil dat er een proef komt met een extra rijstrook voor vrachtwagens om de doorstroming op snelwegen te verbeteren. Verkeersdeskundige Ruud Hornman heeft zijn twijfels.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit een onderzoek van de ANWB blijkt dat vrachtwagens die op de snelweg 'treintje rijden', de doorstroming belemmeren en voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom vindt de organisatie dat er een proef moet komen met een extra rijstrook op A67 en het opheffen van het inhaalverbod voor vrachtwagens.

Inhaalverbod
Verkeersdeskundige Ruud Hornman ziet een een proef met het opheffen van het inhaalverbod voor vrachtwagens wel zitten. Hij meent dat het zinvol is om te kijken wat dit voor gevolgen heeft voor het verkeer.

Gedrag
De verkeersdeskundige ziet niets in een extra rijstrook voor vrachtwagens. "Wegverbreden kost enorm veel geld, de vraag is of je daarmee het probleem wel oplost of niet." Volgens Hornman heeft het 'treintje rijden' van vrachtwagens namelijk alles te maken met het gedrag. "Ik ben meer voorstander van inroepen van techniek in voertuigen zodat vrachtwagens automatisch wat meer afstand houden."

Hornman denkt dat door afstand te houden ruimte vrijkomt waardoor automobilisten gemakkelijker tussen de vrachtwagens in kunnen kruipen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen