
Elke auto die moet worden weggesleept kost Rijkswaterstaat geld, meent Smink. "Dus als ze dat kunnen voorkomen door de locatie wat langer te beveiligen, waardoor een auto op eigen kracht verder kan, hebben ze dat liever dan dat de berger dat doet." Volgens Smink gaat er een verkeerde prikkel uit van de relatief hoge kosten van het wegslepen van een auto. Een band verwisselen kost nou eenmaal meer tijd en hoe langer je ergens staat, hoe groter het risico.
Dat beeld komt niet overeen met de praktijk, meent woordvoerder Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat. "Veiligheid heeft absoluut prioriteit voor ons. Als er op gevaarlijke plekken pechgevallen zijn, wordt direct overgegaan tot beging of wegslepen." Belangrijk is daarom met name de zichtbaarheid, beaamt Folkerts. "We verbeteren de zichtbaarheid van onze mensen en de bekende gele pick-ups te verbeteren door een betere striping. En er worden ook andere maatregelen getroffen."
Een van die maatregelen is het plaatsen van borden met de tekst "Rood kruis, rijstrook dicht" langs wegen waar relatief vaak rode kruizen worden genegeerd, om nog meer duidelijkheid te verschaffen. De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij de automobilist: zorg dat je met het verkeer bezig bent en laat je vooral niet afleiden.