Mobiliteit6 okt '15 17:50

'Minstens een tank van Flinterstar lekt olie'

Auteur: Thijs Baas

Ten minste één olietank van De Flinterstar heeft een lekkage opgelopen. Er lekt olie uit het vrachtschip dat vanochtend voor de Belgische kust is gezonken na een aanvaring. In nauwe samenwerking met de Belgische autoriteiten is inmiddels een bedrijf in de arm genomen om de olie op te ruimen, zegt Bart Otto, directeur van rederij Flinter.

Foto: ANP
Foto: ANP

Aan speculaties over de schuldvraag wil Otto zich niet wagen, maar de rederij zal alle medewerking verlenen bij het onderzoek naar de oorzaak. "Er is gelukkig heel veel data beschikbaar; het schip heeft een zwarte doos - een voyage data recorder, waarop ook de gesprekken op de brug worden opgenomen - die al in handen is van de autoriteiten. Als wij die informatie ook hebben, kan duidelijk worden wat er in die laatste minuten voor die aanvaring gebeurd is."

 

Hoewel volgens de laatste berichten de stroming niet richting het strand loopt, is Otto er niet gerust op dat de kust geheel veilig is. "Vanmorgen begrepen we al dat de olie in noordoostelijke richting stroomt. Als het tij draait, stroomt het weer een beetje de andere kant op. Het goede nieuws is dat het niet richting de kust stroomt, maar goed: het is olie, dicht bij de kust. Dus hoe sneller het opgeruimd kan worden, hoe beter.

Ruim 400 ton zware olie en 135 ton gasolie was er aan boord. "Ellke ton in het water is te veel, dat is al tien keer zoveel als je in je grootste auto tankt. Die olie is verdeeld over verschillende tanks. Misschien is er maar één tank lek, maar daar kan ik absoluut nog niks over zeggen. Om op het water een forse vlek achter te laten is in principe maar heel weinig olie nodig, zegt Otto. In de orde van grootte van kilometers verwacht Otto niet dat het zal liggen, maar in feite maakt dat ook niet uit. "We nemen het verdraaid serieus en we zijn er dus volle bak mee bezig, om te zorgen dat het wordt opgeruimd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen