Mobiliteit29 mei '15 09:51

Nederland staat stil bij 60-jarige file

Auteur: Pieter van den Akker

In de file staan: zestig jaar geleden was het nog een reden voor een klein feestje. Vandaag misschien ook wel, want de file bestaat precies 60 jaar. Redacteur Eline Ronner ontdekte dat men zestig jaar geleden nog trots was om in de file te staan.

Foto: ANP - De ANWB laat voor haar nieuwe televisiecommercial de eerste file in Nederland opnieuw ontstaan (2008)
Foto: ANP - De ANWB laat voor haar nieuwe televisiecommercial de eerste file in Nederland opnieuw ontstaan (2008)

De eerste file was nog een opmerkelijke gebeurtenis. Arnoud Broekhuis van de ANWB vertelt waar het precies loos was: "Dat was in het midden van het land bij knooppunt Oudenrijn. Ik durf niet te zeggen of-ie kilometerslang was. Dat verwacht ik niet. Maar het waren wel een hele hoop auto’s die van noord, zuid, oost en west bij elkaar kwamen."
 

Nog geen verkeersregels
Toen was het dus nog heel bijzonder. Broekhuis: "Dat had men nog nooit gezien. Als een auto stilstaat kan je ‘m natuurlijk beter bekijken dan wanneer-ie honderd rijdt. Dus daar kwamen mensen op af. Het was best wel lasting voor de politie om het verkeer in goede banen te leiden. Men had nog geen verkeersregels als voorsorteren, ritsen of dat soort zaken. Dat kende men niet."

Een echt probleem warden de files pas in de jaren zeventig. “Toen kregen we ook de structurele files. Dan moet u denken aan knelpunten als de brug Vianen, de Coentunnel, de Velsertunnel, de Brienenoordbrug. Dat kwam vooral door mensen die elders gingen wonen in zogenoemde groeikernen en werkten in de stad. Die kwamen elkaar iedere dag tegen.”

Langste file ooit
De langste file ooit in Nederland werd gemeten op 25 november 2005. Op de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven stond toen 92 kilometer file. Dat was meteen ook de dag waarop men het langst in de file stond: door zware sneeuwval stonden sommige automobilisten twaalf uur stil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen