Mobiliteit24 nov '14 06:39

Economische schade door files loopt op tot 800 miljoen

Auteur: BNR Webredactie

De files op de Nederlandse snelwegen hebben het bedrijfsleven in 2013 tussen de 613 tot 797 miljoen euro gekost, blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO.

De dagelijkse files zorgen voor tijdverlies en meer brandstofverbruik. Ook leiden de files tot andere kosten zoals de inzet van extra voertuigen om goederen toch op tijd af te leveren en aanpassingen in de rit- en routeplanning.

Volgens TLN en EVO staat de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein op de eerste plek van duurste files in het afgelopen jaar. Nummer twee is de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp.

TLN en EVO stellen dat de investeringen in infrastructuur de afgelopen jaren wel vruchten hebben afgeworpen. Dankzij extra asfalt is de filedruk in 2013 op een groot aantal belangrijke knelpunten sterk gedaald en is de schade voor bedrijven ook flink afgenomen. Zorgelijk is echter dat de filedruk in 2014 weer oploopt. Daarom moet de overheid doorgaan met de aanpak van een groot aantal knelpunten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen