Mobiliteit25 nov '14 15:31

'Geef geen kentekens door voor Duitse tol'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse overheid moet geen kentekengegevens doorgeven aan de Duitse autoriteiten voor een naheffing van de tol. Dat zei de ANWB dinsdag naar aanleiding van de Duitse plannen om tol op de snelwegen in te voeren.

Volgens de ANWB hoeft een land volgens de Europese richtlijnen alleen maar kentekens door te geven bij zware verkeersovertredingen. Andere verdragen met Duitsland voor uitwisseling van kentekengegevens zouden moeten worden aangepast, zolang de plannen voor de tol alleen buitenlanders treffen, vindt de belangenvereniging. Automobilisten uit Duitsland worden via de wegenbelasting gecompenseerd voor de kosten van de tol.

Gegevens opvragen
De ANWB denkt dat de Duitse overheid alleen boetes zal kunnen uitdelen aan automobilisten die niet hebben betaald, door gegevens op te vragen bij het Nederlands kentekenregister. Overigens is het nog onzeker of de tol, die volgens een wetsvoorstel vanaf 2016 op de snelwegen zou moeten worden geheven, ook echt wordt ingevoerd.

De ANWB heeft al eerder een brief gestuurd naar de Eurocommissaris van transport om alle bezwaren tegen het Duitse plan uiteen te zetten. Ook bood de bond een petitie aan bij het Europees Parlement, die door meer dan 40.000 Nederlanders was getekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen