Mobiliteit17 nov '14 18:04Aangepast op 17 nov '14 18:36

De tol wordt duur betaald voor Duitse coalitie

Auteur: Thijs Baas

Binnen het Duitse kabinet bestaat grote onenigheid over de gevolgen van de invoering van het Duitse tolvignet voor de Duitse automobilist. Uitstel van de plannen lijkt dan ook onvermijdelijk.

Een deel van de wet moet door het ministerie van Financien worden geschreven, maar dat gaat minder snel dan verwacht, meldt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Volgens het oorspronkelijke plan zouden Duitse automobilisten de betaalde tol terugkrijgen, maar dat stuit volgens de CDU-minister van Financiën op te veel problemen. En dat schiet in het verkeerde keelgat bij coalitiegenoot CSU, die de buitenlandertol zo snel mogelijk willen invoeren.

De kans is klein, verwacht Marseille, dat het hele tolproject wordt afgeblazen. "De CSU heeft zijn lot hieraan verbonden. Het zou betekenen dat het hele kabinet zou vallen als het niet doorgaat. Het belangrijkste nieuws van vandaag is dat het langer gaat duren: half december zou er een heel plan moeten liggen met de goedkeuring van het hele kabinet. Als dat niet gehaald wordt, dan kan die invoering die voor 1 januari 2016 gepland staat, wel eens vertraging oplopen."

Al met al is sprake van een politiek mijnenveld, zegt Marseille. "De derde kabinetspartij, de SPD, zag het al vanaf het begin niet zitten. Allerlei adviesraden waarschuwen voor de enorme bureaucratische rompslomp; er moeten 300 ambtenaren worden aangenomen om de tol te heffen én weer terug te geven aan alle Duitsers, dus wat dat betreft liggen er nog veel meer mijnen in het veld voor het CDU, maar dit is wel de grootste horde die ze moeten nemen." Voor de Nederlandse automobilist is te hopen dat het verwachte uitstel uiteindelijk tot afstel leidt, zegt Marseille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen