Mobiliteit28 okt '13 15:55Aangepast op 28 okt '13 16:40

Rijkswaterstaat verwacht normale avondspits

Auteur: BNR Webredactie

De avondspits zal vandaag normaal verlopen. Dat zegt tenminste Rijkswaterstaat. De meeste schade is opgeruimd en er gebeuren steeds minder ongelukken door het weer.

Op de A1 is de spitsstrook dicht tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen, richting Amsterdam. Matrixborden zijn door de harde wind beschadigd geraakt en kunnen pas worden gerepareerd als de wind is gaan liggen.

Bomen gekapt
Rijkswaterstaat maakte zich ook zorgen over de A2 bij Holendrecht, van Amsterdam naar Utrecht. Daar was de hoofdweg enige tijd dicht, omdat twee bomen uit voorzorg moesten worden gekapt. Het verkeer moest via de parallelbaan erlangs rijden. Halverwege de middag, ruim voor de avondspits, was het werk klaar en werd de hoofdrijbaan vrijgegeven.

In Den Haag was de A12 vanmiddag in beide richtingen dicht. Door de harde wind waren gevelplaten van een gebouw boven de snelweg losgekomen. In Zeeland was de N57 over de Oosterscheldekering een tijd lang dicht. Ook op de A2 bij Utrecht, de A29 richting Rotterdam, de A9 bij Amstelveen en op de A10 bij Amsterdam-Noord had het verkeer last van de gevolgen van het weer. Bomen, takken en rommel waren op de weg terechtgekomen, vrachtwagens kantelden. De problemen op die wegen zijn voorbij, aldus Rijkswaterstaat.

Geen treinen
Rond Amsterdam en Zwolle rijden maandag tot na de avondspits geen treinen. Ook tussen Den Haag en Rotterdam en tussen Arnhem en Ede Wageningen blijft het treinverkeer platliggen, zo verwacht de NS. Oorzaak is de schade die de storm heeft aangericht.

Er rijden onder meer geen treinen tussen Amsterdam en Lelystad, tussen Amsterdam en Amersfoort, richting Noord-Holland en richting Utrecht. Bij Zwolle ligt het treinverkeer plat 'van en naar het noorden en oosten van het land'. De NS raadt reizigers aan om te kijken of ze op andere manieren kunnen reizen. "Waar mogelijk worden bussen ingezet, maar door de grote schaal van de verstoringen is dit zeker niet overal mogelijk'', aldus de vervoerder.

Bomen, takken op het spoor
Op tientallen plekken kwamen bomen, takken en hekken op het spoor terecht. Bij Nunspeet en bij Hilversum reden treinen tegen de bomen aan. Of daarbij gewonden zijn gevallen, is niet bekend.

ProRail en de brandweer zijn in het westen en het noordoosten met honderden mensen bezig om bomen en takken van het spoor te halen.

Gefaseerde opstart
Nadat de bomen en takken weg zijn, volgt een controle of de sporen en bovenleidingen technisch weer in orde zijn. Daarvoor rijden zogeheten schouwtreinen over het spoor. Als alles veilig is, wordt het spoor vrijgegeven, zegt de spoorbeheerder. Daarna volgt een gefaseerde opstart van de dienstregeling door de NS.

Ook morgen zullen treinreizigers nog last hebben van de nasleep van de storm.

Gerelateerde artikelen